Skal du søke boliglån for første gang kan det være lurt å være bevisst på hva banken faktisk ser etter, når de skal vurdere om du får lån eller ikke.

 

Banken har fastsatt visse krav til lånetakeren, som må oppfylles om det skal innvilges et lån. De 3 viktigste tingene de fleste banker ser etter er som følger:

1. Betjeningssevne

Her ser banken på inntekten din, målt opp mot den totale gjelden du vil sitte med etter et boligkjøp. Klarer du faktisk å betjene det lånet du ønsker deg? Fordi man aldri kan spå med sikkerhet hvordan lånerenten vil utvikle seg over tid, tar banken høyde for at det kan skje en renteøkning på opptil 5 %, og at du selv da skal være kapabel til å betjene lånet med den inntekten du har. Du skal også ha evnen til å betale ned lånet, med både renter og avdrag, i løpet av 25 år.

2. Betjeningsvilje

Du bør ikke ha noen betalingsanmerkninger, verken hos banken du søker lån hos, eller hos andre. Helst ingen purringer heller. Så vær flink og betal regningene dine!

3. Sikkerhet

Lånet skal ikke være høyere enn 85% av det du kjøper boligen for. Trenger man å låne mer enn dette må du ha en realkausjonist, altså en som stiller verdien av sin eiendom til disposisjon som sikkerhet for ditt lån. Det er forholdsvis vanlig at foreldre bekler denne rollen, om nødvendig. I så tilfelle vil realkausjonistenes inntekt og gjeld, og verdien på realkausjonistens eienedom, bli vurdert av banken.

Hvor strenge er disse kravene?

I de fleste banker vil det være mulig for hver enkelt låneforvalter å avvike en smule fra disse kravene, om det finnes spesielt gode grunner til det. Dersom banken ser at du ikke vil klare å betjene lånet med 5 % renteoppgang, kan det allikevel finnes håp, dersom du for eksempel er nyutdannet med veldig gode utsikter for lønnsøkning de neste årene.

Når det gjelder betalingsanmerkninger finnes det imidlertid ingen nåde. Disse må slettes før banken kan innvilge deg et boliglån.

Vis ydmykhet, og gi et ryddig inntrykk

Utover disse formelle kravene vil det være menneskelige låneforvaltere som vurderer saken, og det er en klar fordel å opptre ryddig, og gi et troverdig og tillitsfullt inntrykk. Gir du uttrykk for ting du ikke forstår vil banken foretrekke dette framfor at du later som du skjønner alt som blir sagt. Litt ydmykhet viser bare at du er oppriktig interessert i å gjøre dette riktig.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *